Les JERC no aposten per aquest model, volen un model on les associacions i els joves no associats s'organitzin en un Consell Local de Joventut. Aquest model, majoritari a Catalunya i que avala i impulsa el Consell Nacional de Joventut de Catalunya ( CNJC ) així com la secretaria de joventut de la Generalitat de Catalunya, dóna el protagonisme al teixit associatiu de cada municipi. Un Consell Local de Joventut és un punt de trobada entre les associacions del municipi i un espai de cooperació interassociativa, on es debaten els problemes reals dels joves de la ciutat. A més, és un interlocutor vàlid entre les associacions de la ciutat i l'Ajuntament servint per dissenyar correctament les polítiques municipals de joventut i donar resposta a les necessitats reals de la joventut que en canvi la regidoria no detecta.
L'experiència ha demostrat que els consells de joves que funcionen són els que és basen en la participació dels i les joves. Un exemple clar d'aquest èxit és el Jove Tu També Pots... que va començar amb l'impuls del consell de joves de Terrassa d'aleshores. 18 anys després ha esdevingut el centre de la Festa Major de Terrassa
En canvi Segons Aragonès, els consells de joves que no han funcionat són precisament els consells municipals, és a dir, aquells que estan tutelats pel regidor/a de joventut de torn i apuntava que “En un moment de desafecció política no podem obrir espais de participació de cartró pedra”.
Les JERC esperen que el regidor recapaciti i que impulsi la dinamització del Consell Local de Joventut.