dilluns, 6 d’octubre del 2008

La llengua occitana

La llengua pròpia d'Occitània és l'occità, la seva situació és molt pitjor que la del català, l'estat Francès no la reconeix, segons la constitució de la República Francesa l’única llengua oficial és el francès.
Aquí tenim una mica d’història sobre aquesta llengua germana:

Entre els segles XI i XIII la llengua occitana visqué el seu màxim esplendor, fou una llengua unificada, utilitzada com a llengua vincular, jurídica i administrativa a tot Occitània.
Al segle XV l'occità entra en decadència i a partir de la revolució francesa, els jacobins (suposadament es més ''pogres'') imposen el Francès com a única llengua oficial a tot França.
Mentre que la llengua estava fortament atacada, van anar apareixent diferents moviments de defensa de la literatura occitana. Durant el període 1650-1850 la llengua va renàixer. Van aparèixer diferents corrents literaris que intentaven retornar el prestigi a l'occità.
Al segle XX l'occità torna a passar per una època negre, l'estat Francès intenta suprimir-lo fins i tot a l'àmbit privat.
A les escoles Franceses, s'humiliava i es castigava als occitanoparlants, en aquesta època, es deia: «Està prohibit escopir a terra i parlar patuès(occità)».
Actualment, l’únic lloc on la llengua occitana gaudeix d'estatus oficial és a Catalunya, a la regió de la Vall d'Aran on el parla aproximadament un 64% de la població.