divendres, 22 de maig del 2009

Conferència: "Diferents orígens, un mateix futur"

El passat dilluns 18 de Maig, a la casa Soler i Palet, les JERC de Terrassa vam organitzar una conferència sobre immigració a càrrec de l'Oriol Amorós, Secretari per la Immigració de la Generalitat de Catalunya, i amb l'Isaac Albert, tinent d'alcalde d'Acció Social i Drets Civils de l'Ajuntament de Terrassa. Ambdós protagonistes de primer ordre de les polítiques d'acollida de la immigració, tant a nivell local com nacional.

A les JERC hi ha la màxima que "és català qui vol ser-ho, i aquí tothom és benvingut", Catalunya ha estat sempre terra d'acollida, des dels temps més antics, i són moltes les cultures que han creat la que ara coneixem com "catalana". Per tant, entenem que la via a seguir ha de ser la de facilitar la integració dels nouvinguts. Integrar! però no pas a la força, ni intentar redefinir el sentiment nacional de ningú, simplement fer partícips dels problemes, preocupacions i projectes de Catalunya, en aquest sentit Eduard González va fer referència a la cita "qui perd els orígens, per la identitat".

Isaac Albert, per la seva part, va comentar la situació de la immigrac
ió a Terrassa, prop d'un 16% de la població total. Va explicar que són moltes les polítiques d'acollida per la immigració que porten a terme, però que es basen en la coordinació amb entitats de caire humanitari com Creu Roja, Càritas, etc.. Amb la voluntat sempre de garantir una acollida en condicions i optimitzant els recursos.

Oriol Amorós, per la seva part, va recordar els valors de ciutadania
presents a l'ADN republicà! va explicar que la existència de fons d'acollida per la immigració són gràcies a la participació d'ERC en els pressupostos de l'estat! Va explicar els diferents models d'integració a la força, com a França i una miscel·lània de cultures com a Holanda, a Catalunya, segons Amorós, "hem de pendre un terme mig" és important donar a conèixer als nouvinguts què és Catalunya, així com fer la acollida en català, però sense obligar a "perdre els orígens".
Aquesta idea és la que es reflecteix al Pacte Nacional per la Immigració, del qual Oriol Amorós, n'és un dels màxims impulsors. Va fer repàs també d'altres detalls del Pacte.

Tot seguit es va comptar amb la presència de representants d'entitats de la ciutat com Veu Pròpia, on el seu president Josep (Pepe) Ruiz, va fer una presentació de l'associació i els projectes que duen a terme, també vam comptar amb un representant de la Plataforma per la Llengua Catalana, i amb la Ester Soto de Creu Roja de Terrassa.

La conferència, va aplegar més d'una trentena de persones, entre militants de la formació independentista, representants d'entitats d'immigrants així com ciutadans i ciutadanes terrassencs interessats en el fenomen de la immigració.

Des de les JERC valorem molt positivament aquest típus d'actes ja que és una forma d'acostar els "polítics" aquells representants del partit a l'administració a la ciutadania, i trobem molt important poder rebre de primera mà, la informació.