dimarts, 26 de gener del 2010

71 anys de l'entrada de tropes franquistes a Terrassa

Avui fa 71 anys, que pel Raval de Montserrat entraven les tropes de Franco.
Catalunya queia definitivament en mans franquistes, milers de republicans i republicanes havien abandonat ja la ciutat emprenent el camí de l'exili.
Pels que es van quedar, aquells militars implicaven el fi de la guerra, poc s'imaginaven que la post-guerra fos quasi més dura, la manca d'aliments, i de serveis bàsics, les visites a hores intempestives de la guàrdia civil a casa de veïns susceptibles de ser republicans, els afusellaments, la persecució de la llengua i la cultura catalana, la imposició de la religió i del nacionalisme espanyol a tothom. Allò que alguns pensaven que seria temporal va resultar ser un martiri de 40 anys de dictadura.

Avui, 71 anys després recordem tots aquells republicans, i particularment els militants de les JEREC i de la Fraternitat Republicana de Terrassa que van donar la seva vida al front d'Aragó, o que van emprendre resignats el camí de l'exili. Aquestes persones que van veure caure un estat republicà on els valors de democràcia, llibertat, fraternitat eren l'ADN de la societat.

Avui i després de tant temps, encara hem de veure escenes tan humiliants com la presència d'una constitució espanyola a la sala d'exposicions del Parlament Europeu, fa no gaire l'Oriol Junqueras ho va denunciar, i molts diputats entre ells italians i alemanys es van solidaritzar amb la causa catalana, i van demanar la retirada de la simbologia franquista de la cambra europea.
La primera resposta de l'estat espanyol va ser un "sí, i què?" i després de l'insistència van optar per passar una pàgina de la constitució....

Què després de 30 anys de "democràcia" encara no s'hagi condemnat el franquisme a Espanya, vol dir que no és un país que gaudeixi de bona salut, sinó tot el contrari, Espanya respira en gran part encara aquells anys franquistes! quants de nosaltres hem sentit a dir "Con Franco esto no pasaba" i davant d'això només podem dir que ESPANYA ÉS CRISI!!

Per aquesta raó, les JERC ens concentrarem al Passeig del Compte d'Ègara divendres 29 de Gener a les 18.30. Us hi esperem!